Het Ras

Geschiedenis. De oorsprong van de Flatcoated Retriever ligt in Engeland. Hier werden zij gebruikt om aangeschoten en dood wild te apporteren. Op jachtdagen kwamen veel honden met elkaar in aanraking. Een vriendelijk en sociaal karakter was daarvoor een eerste vereiste. Ook moesten zij graag te water gaan en moeiteloos dichte dekking overwinnen zoals bramen en brandnetels. Moed en uithoudingsvermogen waren nodig voor een dag hard werken.
De basis ingrediënten voor de Flatcoat zijn waarschijnlijk de St. Johns Dog, Spaniëlvariëteiten, Pointers en Setters.
Door deze honden met elkaar te kruisen en hier weer selectie op toe te passen kreeg men honden die graag te water gingen, goede apporteerlust en een uitstekende neus hadden.
Een van deze kruisingen, toen bekend als de “Wavy-coated Retriever” was erg populair en met zijn neef de “Curly-Coated Retriever” werd hij door het hele land gebruikt door zowel jachtopzieners als de jagende notabelen.

Deze “Wavy-Coated Retriever” was de voorloper van onze Flatcoat.
Naar alle waarschijnlijkheid is rond 1890 Colliebloed ingefokt waardoor de gladdere vachten ontstonden.
Het was rond 1900 met name Mr. S. W. Shirley en later Mr. Reginald Cooke die de Flatcoat verder ontwikkelde. Het werd een ras met zoveel kwaliteiten dat het de meest populaire Retriever werd tot aan de 1e Wereld Oorlog
Na deze periode nam het aantal Flatcoats snel af.
De populariteit van Golden en Labrador Retrievers daarentegen was een feit. Desalniettemin was er een aantal fokkers die het ras trouw bleven. De toewijding van deze mensen aan de Flatcoated Retriever was enorm.
Dankzij hun inzet kunnen wij heden ten dage genieten van een fantastische Retriever die er niet alleen schitterend uit ziet, maar ook nog graag voor en met de baas werkt.

 

Opleiding. Werken en bezig zijn met je hond is een wezenlijk onderdeel voor iedereen die een jachthond bezit. Van de huidige deelnemers aan jachtopleiding, jachtwedstrijd en workingtest zijn er slechts weinigen die zelf daadwerkelijk het geweer hanteren, maar de inzet en het plezier zijn er niet minder om.

Een ding is in ieder geval duidelijk….. niks doen met een Flatcoated is geen optie.
Dit ras heeft beweging nodig en is zeker geen hond voor flatje of de hele dag stil thuis te zitten.
Het ras is eeuwenlang geselecteerd en gefokt op jacht- & werkkwaliteiten.
Hij moet dan ook naar buiten, samen met de baas het bos of het veld in, oefenen, trainen, zwemmen en apporteren, wedstrijden lopen en tests doen. Niet af en toe, maar regelmatig. Werken is voor een Flatcoat een “must” en voor zijn bazen een gezonde invulling van de vrije tijd.

Wie dit niet kan of wil, moet zich geen Flatcoated Retriever aanschaffen. Want zoals Ruud Haak in één van zijn artikelen schrijft:
“Een jachthond die niets te doen heeft gaat zich uit verveling op een minder plezierige wijze bezighouden en veroorzaakt zo grote problemen. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat zoveel mensen inmiddels “probleemhonden” in plaats van jachthonden hebben.”
met toestemming overgenomen van de website van de FRC

Scroll naar boven